sobota, 19 kwietnia 2014

Tradycyjne potrawy, czyli jakie?

Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych domach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. omlet włoski przepis

Polskie tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Jeśli mowa o frittata to wspomnę też o innych źródłach. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: omlet przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj omlet włoski przepis - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: frittata - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz