Jedzenie to przyjemność. Brzmi, jak kolejna złota myśl a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo powszechnego przekonania o prawdziwości wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz częściej o tym zapominają. Blog kulinarny
I jedzą po to, by zaspokoić głód, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). W miejscach, gdzie je się dla przyjemności, gdzie wyszukane dania są celebrowane, ludzie są zdrowsi i szczęśliwsi. Tak jest na przykład we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą licznych kuchni narodowych, do łatwych i lekkich nie należy. Wiadra wina, deski tłustych serów, mnóstwo czerwonego mięsa. A jednak - Francuzi należą do najzdrowszych europejskich narodów. Ba, naukowcy dawno to zjawisko opisali - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, tłustych
dań, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi jak przepis na zawał. A działa dokładnie odwrotnie - schorzenia serca i układu krążenia występują we Francji znacznie rzadziej, niż w pozostałych krajach. Co jest kluczem? Moim zdaniem sposób jedzenia, brak presji czasu przy gotowaniu i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".
Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Znazlazłem także Blog kulinarny Polecam również Blog kulinarny Blog kulinarny - to całkiem niezłe Na temat Blog kulinarny to też niezłe źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz