piątek, 28 lutego 2014

Fundament europejskich kuchni narodowych

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. coq au vin przepis

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Jeśli mowa o coq au vin przepis to wspomnę też o innych źródłach. coq au vin przepis - też dobry Warto rzucić okiem także na coq au vin przepis coq au vin przepis - to całkiem niezłe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz