Kuchnia francuska - każdy kucharz musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba potraw duszonych, na bazie wina.
Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. ratatuj przepis
przepis na ratatouille - to całkiem niezłe
ratatuj przepis też jest ciekawie opisany temat
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj ratatouille przepis - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
Na ten temat napisali także na ratatuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz